Tutustu Thomas Sankaraan!

Jari Karttusen alustuksen diaesityksen kansisivu.

Uutta opiskeltavaa DSL:n materiaalipankissa! Käy lukemassa ja jakamassa DSL:n pääsihteerin Jari Karttusen uusin artikkeli marxilaisesta vallankumouksellisesta Thomas Sankarasta:

“Eurooppalaisesta perspektiivistä Afrikka ja sen tapahtumat koetaan usein kaukaisina ja merkitsemättöminä. … Kaikki tuntevat V.I. Leninin, mutta moniko tuntee Kwame Nkrumahin ja hänen merkittävät sekä vaikutusvaltaiset teoriansa imperialismin olemuksesta. ”Che”Guevara on kaikkien tuntema marxilainen sankari, mutta moniko tietää Amilcar Cabralin, jonka rooli Guinea Bissaun ja Kap Verden vapaustaistelun johtajana vastaa hyvin hänen saavutuksiaan?

Korjataksemme tätä tilannetta tämä artikkeli käsittelee erästä Afrikan kiehtovinta marxilaista vallankumouksellista Thomas Sankaraa. Sankara on merkittävä monessakin mielessä. Hänen voidaan katsoa olevan viimeinen onnistunut marxilainen vallankumouksellinen, joka on onnistunut tavoitteessaan kapitalistisen vallan kumoamisessa omassa maassaan. Lisäksi hänen teoriansa olivat hyvin edistyksellisiä ja tarjoavat mielenkiintoisia vastauksia siihen, kuinka moderni marxilainen ja kommunistinen liike voi yhdistää luokkataistelun, ympäristötietoisuuden ja jopa feminismin osaksi samaa sosialismiin pyrkivää käytännön luokkataistelua.”

Lisäksi materiaalipankissamme on jo aiemmin julkaistu alustus Thomas Sankarasta ja naisten vallankumouksesta, jonka Karttunen piti DSL:n Marx-opiston kesätapaamisessa elokuussa 2021.