transform! europen katsaus ajankohtaisiin feministisiin kamppailuihin

transform! europe julkaisi naistenpäivänä 8.3.2019 katsauksen ajankohtaisiin feministisiin kamppailuihin Argentiinassa, Bulgariassa, Kreikassa, Portugalissa, Sloveniassa, Espanjassa, Ruotsissa ja Turkissa.

Bärbel Danneberg

Naisten aseman historiasta tiedämme, että sosiaaliset muutokset vaikuttavat ensiksi yhteiskunnan heikoimpiin. Nykyinen ”luokkasota ylhäältä päin” seuraa tätä samaa, monotonista käsikirjoitusta: vanhukset, sairaat, maahanmuuttajat, köyhät ja kouluttamattomat – joiden joukossa on monia naisia taloudellisen ja seksuaalisen riiston seurauksena – ovat leikkauspolitiikan ensimmäisiä uhreja. He ovat ensimmäisiä, joiden sosiaaliset verkostot alkavat purkaantua. Monissa maissa ympäri maailmaa naiset nousevat vastarintaan ja vaativat itselleen sen, mitä patriarkaalinen, kapitalistinen yhteiskunta heiltä kieltää. Lakkojen, mielenosoitusten ja muun vastarinnan keinoin he keräävät huomiota vaatimuksilleen.

”Nuorena naisena ajattelin, että tasa-arvopolitiikka liikkui aina samaan suuntaan, joskus nopeammin, joskus hitaammin, mutta aina eteenpäin. Asia ei ole näin”, Hanna Herbst lainaa SPD-poliitikko Katarina Barleya kirjassaan Feministin sagt man nicht (Et sano feministi). Suuri yllätys taaksepäin tapahtuneesta liikkeestä, joka koskee naisten saavuttamia parannuksia vaihtuu sen seikan ymmärtämiseen, että vastarinta on tarpeellisempaa kuin koskaan. ”Vastarinta tarvitsee suunnan, määränpään ja se tarvitsee enemmän kuin yhden yksilön” (Frigga Haug). Meidän lyhyet raporttimme naisten vastarinnasta eri maissa osoittavat, että näinä globaalin kriisin aikoina samat taloudellisen, seksuaalisen ja naisvihamielisen riiston periaatteet vallitsevat kaikkialla.

Lyhyet raportit naisten kamppailuista Argentiinassa, Bulgariassa, Saksassa, Kreikassa, Portugalissa, Sloveniassa, Espanjassa, Ruotsissa ja Turkissa osoittavat, että seksismi, naisten syrjintä ja feminismin vastaisuus ovat kansainvälisiä ilmiöitä. ”Älä koskaan epäile, etteikö pieni ryhmä valppaita, määrätietoisia kansalaisia pystyisi muuttamaan maailmaa. Itse asiassa, he ovat ainoat, jotka ovat koskaan saaneet muutosta aikaan”, Margaret Meadia lainataan yllä mainitussa kirjassa. Niinpä, naisten liike on yhä voimissaan.

And still, It is Moving! – International Feminist Movements -julkaisu on ladattavissa täältä (englanniksi).