Toverillista kansainvälistä naistenpäivää!

Kuka oli Rosa Luxemburg? -kirjan etukansi.

Sosialististen naisten kansainvälisessä kokouksessa vuonna 1910 päätettiin Clara Zetkinin aloitteesta perustaa naisille oma kamppailun päivä. Tätä päivää viettäessä voi vaikka tilata Claran toverin, puolalais-saksalaisen teoreetikon ja aktivistin, Rosa Luxemburgin työstä ja elämästä kertovan Mirjam Vire-Tuomisen kirjan. Tilaukset: dsl@desili.fi

Rosa puhui ja kirjoitti sukupuolten tasa-arvosta ja naisten oikeuksista. Saksassa hän osallistui aktiivisesti kamppailuun yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden puolesta.

Ote kirjasta sivulta 90: “Kansainvälisen naistenpäivän johdosta Rosa Luxemburg kirjoitti artikkelin “Proletaarinainen” (Sozialistischer Korrespondenz, Berlin 5.3.1914). Hän kuvaa silloista siirtolaisuutta: “Proletaarinainen vaeltaa yhdessä tunnelirakentajain kanssa Italiasta Sveitsiin, asettuu parakkeihin, lauleskelee pannessaan vauvan riepuja kuivumaan kallioiden vieressä, joita räjäytetään dynamiitilla. Kausityöläisenä hän istuu rautatieasemien melussa vaatimattoman nyyttinsä päällä yksinkertainen huivi päähän kiedottuna odottamassa kärsivällisesti lastaamista länteen kulkevaan junaan. Valtamerilaivan välikannella hän vaeltaa jokaisen aallon mukana, joka pyyhkäisee Euroopan pulan kourista köyhälistön Amerikkaan, palatakseen nälkäänäkevän proletariaatin joukossa kotimaan, Euroopan, kurjuuteen, kun Amerikan pulakausi heittää aallon takaisin, etsimään taas työtä ja leipää, uusia toiveita ja pettymyksiä. Proletaarinainen tarvitsee poliittisia oikeuksia, koska hän harjoittaa samaa yhteiskunnallista toimintaa, raataa kapitalismin hyväksi, pitää yllä kapitalistista valtiota, on samalla tavalla riistetty ja petetty kuin proletaarimies. Heillä on samat edut, he tarvitsevat taistellakseen samoja aseita, heidän poliittiset vaatimuksensa tulevat syvältä yhteiskunnallisen kuilun pohjalta, joka erottaa riistettyjen luokan riistäjäin luokasta. Vastakkain ei ole mies ja nainen, vaan pääoma ja työ.”

Lisätietoja kirjasta löytyy täältä!