Osaaminen näkyviin: marxilaisuuden opiskelu on jatkuvaa kehittymistä ja perusteita maailman muuttamiselle

Piirretty kuva Karl Marxista, joka kahvittelee korvapuustin kera.

Näin Osaaminen näkyviin -viikolla 5.-11.9. on hyvä hetki syventyä itse marxilaisuuden opiskeluun ja teoreettisen pohjan rakentamiseen poliittiselle työlle. Demokraattisen sivistysliiton tuottama Avaimia marxilaisuuden opiskeluun -vihkonen tarjoaa nimensä mukaisesti avaimia ja työkaluja marxilaisuuden perusteiden opiskelua varten. Vihkosen on laatinut toimittaja Marko Korvela.

Nykyinen vihkonen on toinen, muokattu versio vuodelta 2013. Se on tarkoitettu käytettäväksi opintopiireissä, mutta se on oiva myös omakohtaiseen tutkailuun. Lukijalta ei edellytetä akateemisia opintoja tai aikaisempaa marxilaisuuden tuntemista.

Vihkosessa käydään läpi marxilaisuuden keskeisiä käsitteitä ja teorioita sekä perehdytään muun muassa työväenliikkeen historiaan ja Euroopan unioniin. Omat lukunsa saavat niin sosialismin teoria kuin dialektiikka, marxilaisuuden piirissä pitkälle kehitelty analyysimenetelmä.

Opintoaineiston tehtävä on paitsi selventää marxilaisuuden eri piirteitä, myös rohkaista kriittistä keskustelua ja omatoimista pohdintaa. Vihkonen on suunniteltu siten, että sen sisällön voi käydä läpi kuudessa opintokerrassa, enemmänkin aikaa voi tietysti käyttää.

Vihkosesta löytyy luettelo aiheeseen liittyvästä kirjallisuudesta, jonka avulla jo opittua tietoa voi laajentaa ja syventää sekä marxismin klassikoiden että ajankohtaisen tutkimuksen kautta.

Avaimia marxilaisuuden opiskeluun -vihkonen on vapaasti ladattavissa PDF-tiedostona tämän linkin kautta. Tarvittaessa voimme myös tulostaa sitä DSL:n toimistolla 5 euron kappalehintaan: dsl@desili.fi