DSL:n tietopaketti etäopetuksen järjestämisestä

Kuvituskuvassa puhelin, muistilehtiö ja tietokone.

Alta löydät päivittyvän tietopaketin koskien etäopetusta ja -opiskelua, digiaineistoja, erilaisia sähköisiä oppimisympäristöjä jne.

Ohjeita opintotoimintaan etäyhteyksillä

 1. Korona-aikana, kun ei voida fyysisesti kokoontua, voi jatkaa esim. opintokerhon toimintaa niin, että kerholaiset keskustelevat etäyhteydellä jossakin etäopiskeluun soveltuvalla alustalla (esim. Skype, Teams, Discord, Jitsi Meet, WhatsApp) kulloinkin käsiteltävästä aiheesta. Tämä edellyttää usein, että kaikilla kerholaisilla on käytettävä ohjelmisto käytössään, poikkeuksena esimerkiksi Zoom (löytyy sekä maksullisia että maksuton versio), johon voi liittyä ilman ohjelmistoa suoraan linkin kautta. Ryhmän vetäjä ja ryhmä sopivat, mitä ohjelmistoa käytetään. Ohjaaja opastaa ryhmäläisiä ohjelman toiminnassa ja varmistaa yhdessä opiskelijoiden kanssa, että osaavat käyttää ohjelmistoa ennen tilaisuutta. Ohjaaja vastaa opetustilanteen koolle kutsumisesta ja tilaisuuden käynnistämisestä.

  Skypen voi asentaa https://www.skype.com/fi/get-skype/
  Teamsin voi asentaa https://products.office.com/fi-fi/microsoft-teams/download-app
  Discordin voi asentaa https://discordapp.com/download
  Jitsi Meetsin voi asentaa https://jitsi.org/jitsi-meet/
  *
 2. Myös opintotilaisuuksia voi järjestää etäyhteydellä, mutta tällöin on tiedettävä etukäteen kaikki osallistujat ja heidän etäyhteystietonsa, jotta vetäjä voi kutsua kaikki mukaan. Poikkeuksena tästä jälleen Zoom, johon voi osallistua ilman ohjelmistoa.

  Toinen tapa on järjestää opintotilaisuuksia livestriimauksena. Tämä tarkoittaa reaaliaikaista suoratoistoa, mikä on videokuvan ja äänen lähettämistä suorana lähetyksenä katsojille netissä. Livelähetyksen seuraaminen edellyttää katsojalta vain nettiyhteyden ja tietokoneen tai älylaitteen. Livestriimin lähettäminen esimerkiksi maksuttoman OBS Studion avulla sen sijaan vaatii hieman opettelua, mutta tietokoneiden perusasiat hallitseville se ei ole vaikeaa.
  Esimerkki livestriimistä, joka näkyy myös ilman Facebook-tiliä.
  *
 3. Opintotoiminnan menoina voidaan myös virtuaaliopiskelussa hyväksyä perinteisiä menoja kuten opintoaineistokuluja, mainoskuluja ja luentopalkkioita. Vuokriakin voi joissain tilanteissa tulla ja lisäksi erilaisten välineiden hankintamenoja (kamerat ja mikit).
  *
 4. Etäopiskelua koskevat samat vaatimukset tositteiden suhteen kuin opintotilaisuuksia ja kerhojakin. Läsnäololistojen, profiilitietojen jne. kerääminen täytyy suorittaa myös etänä suoritetusta opinnoista, mikäli DSL tukea haetaan. Tietojen kerääminen on tilaisuuden ohjaajan vastuulla.
  *
 5. DSL:ssä kehitetään kaiken aikaa keinoja, joilla vastata koronan aiheuttaman digioppimisen tarpeeseen. Apua pyritään antamaan mahdollisuuksien mukaan. DSL:n toimisto voi toimia tukena esim. sähköisten sovellusten käyttöönotossa. Ota tarvittaessa yhteyttä ja kysy neuvoa DSL:n koulutus- ja tiedotussihteeriltä Jiri Mäntysalolta (09) 7743 8131, jiri.mantysalo@desili.fi!

DSL:n materiaalipankista löydät DSL:n tuottamia opintomateriaaleja, kuten artikkeleita ja videoita. Materiaaleja voi suodattaa ruudun oikeasta yläkulmasta löytyvän hakukentän avulla. Muita aihepiiriin liittyviä materiaaleja voi etsiä esim. seuraavista lähteistä:

Yleinen ohje hyvään etäopiskelukäytäntöön

(vie kursori kuvan päälle ja selaa tiedostoa vasemmasta alakulmasta löytyvien nuolien avulla)

Vinkit-etäopiskeluun