Sosiaaliturva poliittisen taistelun tuloksena 6.9.

Tervetuloa Radikaalivasemmiston opintopiiriin perjantaina 6.9. kello 19.00. Juha Tapio alustaa aiheesta “Sosiaaliturva poliittisen taistelun tuloksena”.

Paikka: Kulttuuritalo Valve, neuvotteluhuone, Hallituskatu 7, Oulu, sisäänkäynti Ojakadun puolelta erillisestä ulko-ovesta 3. kerrokseen.

Tarjoamme Juuttiputiikista ostettua reilun kaupan kahvia ja teetä sekä pientä syötävää. Lämpimästi tervetuloa!

sosiaaliturva

Johdanto

Vuonna 1903 Suomen työväenpuolueen Forssan kokous asetti tavoitteeksi kattavan kansanvakuutuksen saavuttamisen. Asetetut tavoitteet saavutettiin noin 60 vuotta myöhemmin. Vuosina 1960-65 toteutui vuosikymmenten taistelun tulos: suomalaiset saivat työttömyys-, eläke- ja sairausvakuutuksen sekä työajan lyhennyksen, muun muassa 40-tuntisen ja viisipäiväisen työviikon.

Sosiaaliturva ei syntynyt itsestään. Se ei syntynyt sosiaalipolitiikan tutkijoiden eikä poliitikkojen työn tuloksena. Sosiaalivakuutusta ei saavutettu vasemmiston ollessa hallituksessa. Kattava sosiaaliturva edellytti vuosien ja vuosikymmenien taistelua. Sen puolesta kamppailivat ammattiyhdistysväki, maaseudun asukkaat, perheenemännät, naiset ja miehet maalta ja kaupungeista.

Historiallisen katsauksen ohella alustus antaa kuvan suomalaisen sosiaaliturvan nykytilasta ja johdattaa meidät keskustelemaan taistelevan työväen- ja joukkoliikkeen välttämättämyydestä tänä päivänä ja tulevaisuudessa.

Järjestäjinä: Radikaalivasemmiston opintopiiri & DSL:n opintokeskus.

Tapahtuma löytyy myös Facebookista.