Solidaarinen vaihtoehto eurolle: Vasemmisto tarvitsee B-suunnitelman!

transform11863449_1073167046034515_1408687045555472167_n
Euroopan vasemmistolaisia sivistys- ja tutkimusjärjestöjä yhdistävä transform! europe -verkosto piti vuosittaisen yleiskokouksensa 15.-16. syyskuuta Barcelonassa. Isäntänä keskusteluille toimi espanjalainen ajatuspaja Fundación Alternativas.

Ajatustenvaihtoon Euroopan tilanteesta ja vasemmiston strategiasta osallistui kaikkiaan 43 edustajaa 16 eri maasta. Suomea kokouksessa edusti Demokraattinen sivistysliitto DSL.

A photo posted by Sippo Kähmi (@spkahmi) on

Kamppailun uusi vaihe

Heinäkuussa Troikka pakotti Kreikan Syriza-hallituksen hyväksymään uusimman, maan tiukkoihin lainaehtoihin sitovan Memorandumin. Eurooppalainen kamppailu kurjistamispolitiikkaa vastaan on siirtynyt uuteen vaiheeseen: Merkittävä taistelu on hävitty, mutta sota jatkuu. On johtopäätösten aika Euroopan vasemmistolle.

Kreikkalainen ekonomisti ja Syrizan jäsen Haris Golemis arvioi puolueensa olleen liian naivi neuvotteluissa Troikan kanssa.

— Monet sanoivat: Älkää huoliko, kapitalistit eivät ole hölmöjä, he kyllä neuvottelevat mieluummin kuin antavat Kreikan ajautua ulos eurosta, se haittaisi heidän bisneksiään. Se oli väärä arvio. Tosiasia on, etteivät he koskaan tule sallimaan vaihtoehtoisen paradigman kehittymistä Euroopassa.

— Taktiikastamme puuttui vaihtoehto sen varalta, että neuvotteluissa epäonnistutaan. Troikka työnsi meitä, ja me otimme aina askeleen taaksepäin. Lopulta oltiin peräännytty niin paljon, että he saartoivat meidät. Euroopan vasemmistolle tämä on tärkeä kokemus.

— [Pääministeri] Alexis Tsipras oli kreikkalaisen tragedian edessä: ei ollut toiseksi pahinta vaihtoehtoa, vain kaksi pahaa. Memorandum aiotaan nyt toteuttaa. Mutta samaan aikaan Syrizassa yritetään kehittää vaihtoehtoisia vastarinnan muotoja. On käytävä sissisodankäyntiä vallassa olevaa hegemoniaa vastaan.

— Toivon, että Syriza jatkaa radikaalivasemmistolaisena puolueena, eikä hairahda keskustalaisuuteen. Samalla toivon, ettei vajota lahkolaisuuteen.

Yhtenäisyyden puolesta

Memorandum-päätöksen jälkeen Syrizan eurokriittinen siipi erosi eduskuntaryhmästä ja muodosti LAE:n, Kansan yhtenäisyys -puolueen, jonka pyrkimyksenä on linkittyä vahvasti kurjistamista vastustavien kansalaisliikkeiden kanssa.

Tällä hetkellä puolue on parlamentissa kolmanneksi suurin, mutta epäselvää on, pystyykö vastaperustettu puolue saamaan paikkoja 20. syyskuuta pidettävissä uusissa vaaleissa. Ennakkogallupit ovat luvanneet Syrizalle 30% äänistä, LAE:lle 3-8% ja kommunistiselle puolueelle KKE:lle 5-7%.

Useimmat transform!-verkostossa liputtavat edelleen Syrizan ja Alexis Tsiprasin puolesta, mutta LAE:n tovereille ei ole käännetty selkää.

— Transformin tehtävä on rakentaa siltoja, ei purkaa niitä, muistuttaa espanjalainen Marga Ferre.

— Tämä on periaatekysymys. Ranskassa paikallinen Syrizan osasto vaihtui LAE:n osastoksi. On oltava yhtenäisyyden kannalla, ei sanoa “he ovat hyviä, he ovat pahoja,” lisää ranskalainen Louis Weber.

— Tanskan punavihreä vasemmisto Enhedslisten on hyvin pahoillaan Syrizan hajaannuksesta. Olemme kuitenkin päättäneet olla ottamatta kiistassa puolia. Haluamme tietää mitä Kreikassa tapahtuu, Inger Johansen kertoo.

— Leikkauspolitiikan vastainen liike Euroopassa jatkuu ja voimistuu, Britanniassa Labour sai uuden vasemmistolaisen johtajan Jeremy Corbynistä ja nyt Suomessakin marssitaan kaduilla.

— Meistä hajaannusta suurempi vaara Syrizalle tässä tilanteessa on, että se menettää kannatuksensa Memorandum-politiikkansa takia.

A photo posted by Sippo Kähmi (@spkahmi) on

B-suunnitelma etenee

Suomessa SKP:n keskuskomitea otti viime kokouksessaan kantaa niin sanotun B-suunnitelman puolesta: on ryhdyttävä valmistelemaan vasemmistolaista, solidaarista vaihtoehtoa kansoja kurittavalle eurojärjestelmäle. Samanlaisia puheenvuoroja kuuluu nyt kaikkialla Euroopassa.

Prosessi laitettiin käyntiin viime lauantaina ranskalaisen L’Humanité-lehden festivaaleilla, kun aiheesta kokoontuivat keskustelemaan vasemmiston huippunimet Kreikan Yanis Varoufakiksesta Ranskan Jean-Luc Mélenchoniin. Keskustelussa ensimmäinen B-suunnitelmaa linjaavaa foorumi päätettiin järjestää jo tämän vuoden marraskuussa.

Samoilla linjoilla ovat monet transform!-verkoston toimijat.

— Tehdään vuodesta 2016 se vuosi, jolloin Euroopan vasemmisto muodostaa strategisen vaihtoehdon Euroopan unionille, hahmottelee Marga Ferre.

Kriittisiä puheenvuorojakin kuultiin. On varottava, ettei B-suunnitelma anna oikeistopopulismille yhtään nykyistä enempää tilaa.

— Meidän on tunnustettava Euroopassa vaikuttavat valtasuhteet. On muistettava, että taistelemme kahdella rintamalla — emme ainoastaan uusliberalismia vastaan, vaan myös nationalismia, transform!-verkoston koordinaattori Walter Baier painottaa.

— Vasemmistolaista ei ole puhe paluusta “kivoihin kansallisvaltioihin”. Tapa jolla pakolaiskriisiin on reagoitu Euroopassa osoittaa, miten kivoja ne tosiasiassa ovat!

transform! laajenee

Verkoston yleiskokous alkoi tiistaina uusien jäsenhakemusten käsittelyllä. Tarkkailijajäseniksi liittyivät transformin Unkarin paikallisosaston muodostanut Keski-Euroopan kehitysliitto ja italialainen metallityöväen Fiom-CGIL-liittoa lähellä oleva Claudio Sabattini -säätiö, jonka erikoisalaa on työväentutkimus.

— On erityisen tärkeää, että saamme tiivistettyä yhteyksiämme eurooppalaiseen ay-liikkeeseen, korostaa Walter Baier.

Samalla vuodesta 2010 tarkkailijajäsenenä mukana ollut DSL hyväksyttiin verkoston täysjäseneksi. Tieto perjantain ay-väen mielenosoituksesta Suomessa sai lisäksi osakseen raikuvat aplodit.

— Olemme hyvin tyytyväisiä DSL:n täysjäsenyydestä ja Suomessa heränneestä joukkotoiminnasta. Toivomme saavamme uuden aktiivisen ja keskeisen toimijan verkostoomme, itävaltalainen Baier lähettää terveisiä.

DSL:n lisäksi transform!-verkostoon kuuluu suomalainen Vasemmistofoorumi-ajatuspaja.

SIPPO KÄHMI

A photo posted by Sippo Kähmi (@spkahmi) on