Vantaan Rauhanpuolustajien, PANDin ja DSL:n opintokeskuksen järjestämässä tapahtumassa muistetaan Hiroshiman ja Nagasakin ydinpommi-iskujen uhreja sekä toimitaan sotien ja kansanmurhien pysäyttämiseksi, rauhan ja ydinasekieltosopimuksen puolesta. Vantaan Hiroshima-päivän tapahtuma pidetään Tikkurilan Väritehtaanrannassa, lähellä asemaa ja Vernissaa vastapäätä, tiistaina 6.8. klo 17-18. Paikka on aivan Vernissan rakennusta vastapäätä toisella puolella jokea – paikalla on kiviset istumapaikat (ks. kuva alta).
Reitti Tikkurilan asemalta on yksinkertainen ja esteetön, joskin loppupätkä tapahtumapaikalle on tasaista hiekkapolkua. Maksuton parkkipaikka on myös paikan läheisyydessä.
Puheen pitää ihmisoikeusaktivisti Rojin Birzoi. Esiintyy Mikko Perkoila. Vantaan Rauhanpuolustajien tervehdyksen lausuu puheenjohtaja Jiri Mäntysalo. Tilaisuuden päätteeksi laskemme viereiseen jokeen ruusut – ota oma ruusu mukaan, jos haluat osallistua kukkienlaskuun.
Tervetuloa kaikki!
Tilaisuuden jälkeen ehdit halutessasi hyvin matkustamaan Helsingissä klo 21–23 järjestettävään Hiroshima-päivän “Make Love not War” -kulkueeseen ja kurkiperformanssiin. Kulkue Pandilasta (Pengerkatu 22) Töölönlahdelle. Lisätietoa: Eeva-Helena Inomaa 040 822 8935 ja immonen47@hotmail.com
Järjestävät yhteistyössä Vantaan Rauhanpuolustajat ry, PAND – Taiteilijat ja kulttuurityöntekijät rauhan puolesta sekä DSL:n opintokeskus.
***
Sodassa ydinaseita on käytetty kaksi kertaa – Yhdysvallat pudotti ydinpommit toisessa maailmansodassa vuonna 1945 Japanin Hiroshimaan 6.8. ja Nagasakiin 9.8. Pommit ja niiden jälkivaikutukset tappoivat satoja tuhansia ihmisiä sekä tuhosivat kaupungit. Iskut ovat kaikessa pahuudessaan valtavia rikoksia eivätkä ne tietenkään olleet missään määrin välttämättömiä tai oikeutettuja.
Vuodesta 1945 ydinasekehitys on ollut valtavaa, ydinasemaita tullut lisää ja ydinasearsenaalit kasvaneet. Yhteensä ydinasemailla oli vuoden 2023 alussa SIPRIn viimeisimpien tietojen mukaan yli 12 500 ydinkärkeä. Ydinaseet asettavat uhkan ihmiskunnalle eikä niiden olemassaolo ole estänyt sotia syttymästä tai turvatonta geopolitiikkaa.
YK:n ydinasekieltosopimus on astunut voimaan tammikuussa 2021 ja sen on ratifioinut tai siihen liittynyt 97 maata. Häpeällisesti Suomi ei ole tässä joukossa, vaikka lainsäädäntömme kieltääkin ydinräjähteet. Sopimuksen nojalla ydinaseet ovat siis laittomia, mutta käytännössä sopimuksella on käytännön vaikutusta vasta, kun siihen saadaan ydinasemaat mukaan. Mahdollisimman monen ei-ydinasemaan liittyminen sopimukseen kasvattaa painetta ydinaseriisunnan eteen ja lisää sopimuksen painoarvoa.
Järjestämme Hiroshima-päivän tilaisuuden, jotta ydinpommi-iskut eivät unohtuisi ja ettei maailmassa enää koskaan päädyttäisi samoihin hirvittäviin virheisiin.