Turvallisemman tilan periaatteet

DSL:n vihreällä pohjalla valkoinen teksti 'Turvallisemman tilan periaatteet' sekä DSL:n valkoinen logo.

DSL:n tapahtumissa ja toiminnassa noudatamme turvallisemman tilan periaatteita. Niiden avulla rakennetaan jokaista kunnioittavaa, avointa ja miellyttävää oppimisympäristöä sekä turvataan yhdenvertaisen oppimisen oikeuden toteutumista.

Tällä sivulla pohjana on käytetty Suomen YK-liiton sekä Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin linjaamia turvallisemman tilan periaatteita.

Kunnioita jokaisen itsemäärittelyoikeutta

Älä tee oletuksia kenenkään seksuaalisuudesta, sukupuolesta, kansallisuudesta, etnisyydestä, uskonnosta, terveydestä tai toimintakyvystä. Kiinnitä huomiota sanavalintoihisi ja tiedosta ihmisten moninaisuus.

Pysy asiallisena

Kunnioita toisen henkilökohtaista fyysistä ja psyykkistä tilaa. Älä pilkkaa, ivaa, halvenna, sysää syrjään tai nolaa ketään puheillasi, käytökselläsi tai teoillasi. Pitäydy ulkonäön arvostelusta, juoruilusta ja stereotypioiden ylläpitämisestä.

Kuuntele ja opi

Ota jokainen vastaantuleva ihminen, asia ja tilanne mahdollisuutena oppia uutta ja kehittyä. Ole avoin sinulle annetulle palautteelle ja pyri muokkaamaan toimintaasi sen perusteella. Pyydä anteeksi, jos olet loukannut tahallisesti tai tahattomasti muita.

Anna ja tee tilaa

Tunnista, millaisessa roolissa ja asemassa olet eri tilanteissa. Ole aktiivisesti läsnä ja mahdollista omalla toiminnallasi myös muiden osallistuminen. 

Toimi

Jos näet tai kuulet häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua, puutu siihen itsellesi sopivalla tavalla. Puuttumalla toimit myös esimerkkinä toisille. Tapahtumissamme voit kääntyä DSL:n henkilökunnan / tapahtuman vetäjien puoleen aina tarvittaessa.

Muista inhimillisyys

Erehtyminen ja kysyminen on sallittua. Kaikkea ei tarvitse tietää ja osata valmiiksi!