Alusta: Zoom (tapahtuman osallistumislinkki: https://zoom.us/j/97733994379)
Aika: lauantai 27.2.2021 klo 16-18
Kuka muistaa Afrikan viimeistä siirtomaata, Länsi-Saharaa?
Helmikuun lopussa tulee kuluneeksi 45 vuotta siitä, kun Länsi-Saharan asukkaat sahrawit perustivat Länsi-Saharan demokraattisen arabitasavallan ajamaan aluevaatimustaan ikiaikaisiin maihinsa. Heidän vaatimuksensa ei ole toteutunut. Sadat tuhannet sahrawit asuvat pakolaisleireillä, Marokon miehityksen alaisina tai maanpaossa.
Yhdysvallat on piirtänyt Marokon karttansa uusiksi ilman Länsi-Saharaa, ja EU rikkoo kansainvälistä oikeutta käyttämällä miehitetyn alueen luonnonvaroja. YK on osoittanut täydellisen hampaattomuutensa konfliktin ratkaisemisessa, eikä jo 30 vuotta sitten luvatun kansanäänestyksen järjestämisestä näy merkkiäkään. Länsi-Saharan jäätynyt konflikti puhkesikin viime syksynä lähelle avointa sotatilaa.
Voivatko suomalaiset taiteilijat ja aktivistit tehdä mitään sahrawien tukemiseksi? Voiko taiteella keventää kokonaisen kansan kärsimystä tai vaikuttaa niihin, jotka päätöksillään ylläpitävät miehitystä ja sortoa?
Aiheesta keskustelevat valokuvataiteilija Sanni Seppo, mediataiteilija Marja Viitahuhta ja käsitetaiteilija Juha-Pekka Väisänen. Ajankohtaisesta poliittisesta tilanteesta kertoo Länsi-Saharan itsenäisyysrintama Polisarion Suomen-edustaja Baida Rahal, ja keskustelua johdattelee toimittaja Jaana Kanninen. Keskustelu simultaanitulkataan englanniksi.
Tapahtuman järjestävät Rauhanpuolustajat yhdessä PAND – Taiteilijat rauhan puolesta -järjestön, Rauhanliiton ja Demokraattisen sivistysliiton kanssa.