Solidaarisuuskohtaamisia. Helsinki. 19.2.

Solidaarisuuskohtaamisia

Solidaarisuuskohtaamisia on PAND:in, Spartacus-säätiön ja DSL:n yhteistyönä järjestettävä kaikille avoimien ja maksuttomien keskustelutilaisuuksien sarja. Keskustelut käydään kevään 2020 aikana Pandilassa taiteilijoiden rauhanjärjestön galleria-toimintatilassa osoitteessa Pengerkatu 22, Helsinki. Tapahtumat alkavat klo 18.

Tilaisuudet facebookissa: https://www.facebook.com/events/2614290188800911/

Keskustelutilaisuuksissa kiinnostavat ihmiset kertovat omin sanoin, miten he ovat käytännössä kohdanneet solidaarisuuden ja mitä Länsi-Saharan kulttuurin ja todellisuuden kohtaaminen on heissä saanut aikaan.

Kv-solidin puheenjohtaja Laura Kumpuniemi:

Vaikka Länsi-Saharan tilanne on ollut rauhallinen jo monta vuosikymmentä, se voi kuitenkin puhjeta väkivaltaiseksi uudelleen, mikäli muutoksia ei saada aikaan. Tämän vuoksi kaikkialla, myös Suomessa, on tärkeää tehdä työtä Länsi-Saharan tilanteen edistämiseksi. Lisäksi kansainväliset solidaarisuudenosoitukset antavat toivoa ja uskoa sahraweille itselleen, joten solidaarisuudenosoitukset ja kiinnostus heidän asiaansa kohtaan myös pienestä Suomesta voi olla merkityksellistä myös henkilökohtaisella tasoilla – sekä suomalaisille että sahraweille.

Kevään aikataulu:

  • 19.2. Kansainvälinen solidaarisuustyö ry (KV-solid) puheenjohtaja Laura Kumpuniemi
  • 18.3. Valokuvataiteilija Sanni Seppo
  • 22.4. Taiteilija ja elokuvantekijä Marja Viitahuhta
  • 6.5. Järjestöaktivisti Raisa Musakka
  • 13.5. Käsitetaiteilija JP (Juha-Pekka) Väisänen
  • 20.5. alustaja ilmoitetaan myöhemmin

Tilaisuuksien sarja on osa järjestöjen Sahrawisolidaarisuus-yhteisaloitetta, jolla voimistetaan kansalaisjärjestöjen solidaarisuustyötä ja edistetään tietoisuutta Länsi-Saharasta.

Toukokuusta solidaarisuuskuukausi 2020

Spartacus-säätiöllä ja PAND taiteilijat rauhan puolesta järjestöillä on koko kansalaisyhteiskunnan toimijoille ja yksittäisille aktivisteille suunnattu aloite tehdä toukokuusta sahrawi-solidaarisuuden kuukausi. PAND tarjoaa omaa tilaansa Pandilaa Helsingin Pengerkatu 22 solidaarisuuskuukauden toimintakeskukseksi, tapahtumapaikaksi ja infopisteeksi. Mukaan tulevia tahoja ja toimijoita toivotaan itse ja yhdessä ideoimaan solidaarisuustoimintaa Pandilaan, Helsinkiin ja miksi ei koko Suomeen.

Länsi-Sahara Afrikan viimeinen siirtomaa

Vuonna 1963 Yhdistyneet kansakunnat (YK) lisäsi Länsi Saharan listaan maista, jotka tuli vapauttaa siirtomaavallan alaisuudesta. Samalla YK vakuutti sahrawikansalle itsemääräämisoikeuden. Vuonna 1966 YK:n päätöslauselmassa esitetään kansanäänestystä sahrawien itsemääräämisoikeuden prosessiksi. 31. Lokakuuta 1975 Marokko ja Mauritania miehittivät Länsi-Saharan entisen miehittäjämaan Espanjan vetäydyttyä Länsi-Saharasta. Uudet miehittäjät käyttivät jopa napalmia ajaakseen sahrawikansan väkivaltaisesti pois kodeistaan. Vuonna 1991 YK:n avustuksella saavutettiin tulitauko ja sovittiin kansanäänestyksen järjestämisestä, jotta sahrawikansa voisi äänestää Länsi-Saharan tulevaisuudesta. Marokko vastustaa kansanäänestyksen järjestämisestä ja miehittää edelleen Länsi-Saharaa.

PAND – Taiteilijat rauhan puolesta on 1983 perustettu taiteilijoiden ja kulttuurityöntekijöiden puolueisiin sitoutumaton järjestö aseistariisunnan, rauhan ja ihmisoikeuksien edistämiseksi. Toimintamme on tapahtumia ja kampanjoita rauhanajatusten levittämiseksi, yhteistyötä taiteilija-, rauhan- ja ihmisoikeusjärjestöjen kanssa sekä kehitysyhteistyön ja kulttuurivaihdon tukemista ja toteuttamista.

Spartacus-säätiö on vuonna 1989 rekisteröity säätiö, jonka tarkoituksena on edistää ja tukea kommunistisen ja työväenliikkeen poliittista, opinto- ja tutkimus-, kulttuuri-, tiedotus- ja kansainvälistä toimintaa.

Demokraattinen sivistysliitto (DSL) on vuonna 1986 perustettu vasemmistolainen sivistysjärjestö.

Tervetuloa!