“We cannot go there now, my dear” – Elokuva Syyrian libanonilaispakolaisista 10.4.

Tervetuloa opintopiiriin perjantaina 10.4. kello 19.00. Valveen neuvotteluhuoneeseen, 3. krs. Katsomme elokuvan “We cannot go there now, my dear” (42 min).

Elokuva päästää ääneen joukon palestiinalaispakolaisia, jotka ovat joutuneet lähtemään Syyriasta Libanoniin. He kertovat pakolaisuudesta yksilöllisenä kokemuksena ja kuvaavat tunnetasolla suuria menetyksiä. Nuorin kertojista on kuusivuotias, vanhin 78. Vanhimpien haastateltujen kokemusmaailmassa tuore pakolaisuus yhdistyy kotimaan menetykseen vuonna 1948. Elokuva on arabiankielinen ja tekstitetty englanniksi.

Elokuva on valmistunut viime vuonna. Sen on ohjannut palestiinalaissyntyinen Carol Mansour. Elokuvaa kommentoi Kirsti Palonen, joka on tehnyt pitkään kehitysyhteistyötä Libanonin palestiinalaisten kanssa ja tutustunut myös maahan Syyriasta paenneiden palestiinalaisten tilanteeseen.

Tekijät esittelevät filmiä seuraavasti:

“Palestiinalaisia pakolaisia on elänyt Syyriassa siitä lähtien, kun he joutuivat pakenemaan Palestiinasta vuonna 1948. Syyrian sodankäynti on vaikuttanut heihin yhtälailla kuin syyrialaisiin. Mutta heidän tarinansa on monimutkaisempi. Paetessaan Syyriasta ja etsiessään turvapaikkaa Libanonista he muodostavat pakolaisten erityisryhmän: he ovat kaksinkertaisia pakolaisia. Palestiinalaisina he eivät ole täysin tervetulleita Libanoniin. Pakolaisina heidän matkustusdokumenttejaan ei tunnusteta. Palestiinalaisina he menettävät toiseen kertaan kaiken ja ovat jälleen kodittomia ja maattomia.”

Elokuvan nimi viittaa W. H. Audenin runoon Refugee blues. Sen kaksi ensimmäistä säkeistöä kuuluvat:

“Say this city has ten million souls,
Some are living in mansions, some are living in holes:
Yet there’s no place for us, my dear, yet there’s no place for us.

Once we had a country and we thought it fair,
Look in the atlas and you’ll find it there:
We cannot go there now, my dear, we cannot go there now.”

Tapahtuma löytyy myös Facebookista.