Markkinavoimat ja asuntotilanne

Tutkija Teuvo Junkan laatimassa kirjasessa selvitetään perusteellisesti Suomessa harjoitettua asuntopolitiikkaa ja esitetään sille vaihtoehto.

Deva ampuu asuntopolitiikan hätäraketin: Asuntojen vuokrat ja hinnat kuriin

Asuntojen hinnat ja vuokrat ovat Suomessa nousseet sietämättömän korkeiksi. Hurja nousu on tapahtunut Holkerin hallituksen aikana. Se onkin seurausta hallituksen ja Suomen Pankin harjoittamasta politiikasta: asuminen on “vapautettu” täysin pankkien, rakennusfirmojen, suurmaanomistajien ja keinottelijoiden rikastumisen kohteeksi. Tavallinen kansa on pantu maksajaksi.

Asumisen hinnalla keinottelu on tämän päivän riiston räikeimpiä muotoja. Siitä on tehtävä loppu. Yhteiskunnan on tosissaan otettava asuntopolitiikka pääomapiireiltä omiin käsiinsä. Asuntojen vuokrat ja hinnat on saatava pysyvästi alemmalle tasolle.

Demokraattinen Vaihtoehto on ottanut vuoden 1990 päätehtäväkseen asuntojen vuokrien ja hintojen kuriin panemisen. Esitämme laajapohjaista yhteistoimintaa kaikille asuntopulasta kärsiville, asuntovelallisille, vuokralaisille, asukkaiden järjestöille ja yhteisöille, ammattiyhdistysliikkeelle sekä nykyiseen asuntopolitiikkaan muutosta haluaville puolueille.

Käynnistämme helmikuussa asuntopoliittisen kampanjan. Sen perustaksi julkaisemme yhdessä Demokraattisen Sivistysliiton kanssa tämän tutkija Teuvo Junkan laatiman kirjasen, jossa selvitetään perusteellisesti Suomessa harjoitettua asuntopolitiikkaa ja esitetään sille vaihtoehto.

Helsingissä 17.1.1990

Heikki Haapala
Devan puoluesihteeri