“Mistä ihmisoikeuksista olemme valmiit luopumaan?”

samihelle

Joukkovoima on muutakin kuin mielenosoituksia

– Tiedosta leikkaaminen on ihmisyydestä leikkaamista. Tieto kuuluu kaikille, siksi julistamme tänään joukkovoimalla: tiedosta ei tingitä.

Näin summasi Joukkovoiman opintopiirin ajatuksen Markus Vähälä kehitysvammaisten SynErga ry:stä.

Tiedosta ei leikata -tunnuksella on YK:n teemapäivinä järjestetty Helsingissä Demokraattisen sivistysliiton kanssa yhteistyössä opintotilaisuuksia niin ikäihmisten ja lasten oikeuksista kuin rauhasta ja ilmastopolitiikastakin – ja siitä, miten leikkauspolitiikka niitä uhkaa.

Ei kilpailuttamiselle

3. joulukuuta opintotoiminta huipentui YK:n vammaisten päivään.

– Viime hallituksen ja nykyisen hallituksen leikkuri iskee yhteiskuntamme heikko-osaisimpiin kylmäävällä tavalla, toteaa kysyy seitsemäntoista vuotta vaikeasti vammaisten kanssa toiminut Vähälä.

Hänen mukaansa moni kehitysvammainen ihminen pelkää nyt olevaa ja tulevaa. Pelko lamauttaa ja kaventaa elämää.

– Olemmeko passiivisuudellamme tai aktiivisesti pahaa tahtoa kantaen luomassa yhteiskuntaa, jossa on väkivaltaa, eripuraa ja pelkoa huomisesta? Murennetaanko nyt jotain sellaista, jonka aikaisemmat sukupolvet ovat vaivalla rakentaneet turvaksemme?

Vähälästä nykyinen tilanne on poliittinen valinta. Jotta kehitysvammaisten oikeudet toteutuisivat, tarvitaan vallan ja varojen käytön uudelleen järjestämistä.

– Koskaan aikaisemmin ei ihmiskunta ole ollut rikkaampi, ja samaan aikaan koskaan aikaisemmin ei rikkaus ole jakautunut yhtä epätasaisesti. Kehitysvammaiset kuuluvat köyhimpien joukkoon. Voisiko köyhyyttä vastaan toimiminen olla yhteinen tavoitteemme?

Erityinen huoli Vähälällä on niistä kehitysvammaisista, jotka eivät itse pysty puhumaan puolestaan, eivätkä pysty vaatimaan oikeuksiensa kunnioittamista.

– Moni vammainen kokee, että heitä ei kuulla. Heihin kohdistuvat päätökset tuntuvat mielivaltaisilta. Toiveisiin suhtaudutaan vähätellen. Oma aktiivisuus ja voimat ovat monella lopussa. Missä on se yhteinen pöytä, jonka ääreen kaikki ovat tervetulleita?

Vähälä painottaa, ettei kilpailuttaminen ole hyvä tapa järjestää kehitysvammaisten palveluja kunnissa. Sen paljastaa 129-sivuinen Koti kauppatavaraksi -raportti. Kyse on historiallisen laajasta yksityisen yritysvarallisuuden luomisesta julkisista varoista kustannetuilla lainapääomilla.

– Kilpailutuksella on edistetty kansainvälisten suursijoittajien etua. Kuntavaaleissa tälle on sanottava ei.

Vammaisia syrjitään työelämässä

SynErga ry:n perustajajäseniin kuuluu myös Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeestä tuttu vammaisaktivisti Sami Helle. Yhdistys syntyi vammaispalvelujen kilpailuttamista vastustavan kansalaisaloitteen pohjalta.

Kilpailuttamisen vastustamisen Helle kertoo olevan myös tulevissa kuntavaaleissa hänen pääteemansa. Hän pyrkii Helsingin kunnanvaltuustoon keskustapuolueen listoilta.

– Jos on muitakin kehitysvammaisia jotka haluavat politiikkaan, yritän avittaa heitä esimerkilläni.

Tilaisuudessa Helle kertoi vammaisten kohtaamasta syrjinnästä työelämässä.

– En ole kertaakaan päässyt koulutukseni mukaisiin töihin. Työhaastatteluissa kaikki menee hyvin, kunnes kertoo, että on kehitysvammainen. Silloin puhelimesta kuuluu klik!

Vammaisten palvelukeskuksissa monet masentuvat, koska työ ja asuminen ei ole mielekästä.

– Minä olen ollut onnekas. Muusikon hommista jää vähän enemmän käteen. Ensi viikolla pääsen muuttamaan omaan kotiin, vuokra-asuntoon.

– Tärkeää on, että vammainen itse saisi päättää missä kunnassa asuu, ja mikä on hänen asumismuotonsa. Sen on oltava hänen oma päätöksensä, linjaa Helle.