Pääoma lähtee liikkeelle lauantain seminaarissa

Viime vuonna alkanut laadukkaiden Marx-seminaarien sarja saa nyt jatkoa Tampereella. Aiheena on edelleen Karl Marxin Pääoma, ja tällä kertaa erityisesti sen toinen osa, jonka uusintapainos ilmestyi alkuvuodesta TA-Tiedon kustantamana.

Lauantaisen seminaarin järjestelyissä on mukana Karl Marx -seuran ja Demokraattisen sivistysliiton opintokeskuksen lisäksi Marxilaisen yhteiskuntatieteen seura (MYTS). Seura on marxilaisen yhteiskunta-analyysin edistämiseen keskittynyt yhdistys, joka toimii pääsääntöisesti Tampereella.

MYTS:n toiminnassa mukana oleva sosiologian väitöskirjatutkija Olli Herranen toteaa, että Pääoman toinen osa on erityisesti niille, jotka haluavat syventää ymmärrystään Marxista ja Pääomasta.

– Sen lisäksi että siinä perehdytään kiinnostavalla tavalla moniin pääoman kiertokulkuprosessin puoliin, nostaa Marx siinä esille paljon yksittäisiä keskusteluja, joista itselleni on jäänyt mieleen esimerkiksi keynesiläisten tällä hetkellä esillä pitämiä teemoja kysynnästä ja tarjonnasta. Marxhan ymmärsi kokonaiskysynnän merkityksen. Ero Keynesiin on tässä kohtaa se, että Marx näkee kysynnän tasosta huolimatta kapitalismin kriisialttiina järjestelmänä, jossa työväenluokan suhteellisen hyvinvoinnin lisääntyminen vaikuttaisi tarkoittavan aina ”pulan myrskyvaroitusta”. Lisäksi Marx kommentoi fossiilienergian kuten hiilen merkitystä kakkosessa, mikä taas on ollut myös kasvava viimeaikainen keskustelu, kertoo Herranen.

Elävää tutkimusperinnettä

Lauantain seminaarissa Marxin rahateoriasta alustava taloustutkija ja vapaa toimittaja Antti Ronkainen toteaa, että Pääoman toinen osa syventää käsitystä arvonlisäysprosessista, uusintamisesta ja kasautumisesta.

Pääoma I käsittelee tuotantoa, mutta kakkosessa pääoma lähtee liikenteeseen, kuvaa Ronkainen.
Olli Herranen odottaa lauantailta monipuolista ja asiantuntevaa keskustelua.

– Olen hyvin tyytyväinen että mukana on myös nuorempaa tutkijaa osittain empiirisine tutkimusaiheineen, jolloin seminaarin sisältö ei ole vain Marx-eksegetiikkaa, vaan elävää tutkimusperinnettä, aivan kuten marxilaisen tutkimuksen kuuluukin olla.

Toinen Pääoma-seminaari lauantaina 11.10. klo 11-16 Tampereen yliopiston päätalossa (Luentosali D 11, Kalevantie 4). Yliopistolla on tarjolla edullinen lounas hintahaarukassa 5,90-6,60 euroa. Katso tarkempi ohjelma täältä.